Kadir Taha CANCI
[TR] Microsoft Edge Linux'ta!

[TR] Microsoft Edge Linux'ta!

Özellikle chromium tabanına geçtikten sonra ana web tarayıcım haline gelen Microsoft Edge'ten muhteşem bir haber daha geldi. Eski bir LKD (Linux Kullanıcıları Derneği) üyesiyim. Hala gerek özlem gidermek, gerek profesyonel hayatım ve oyun hayatımdan bir nefes olsun uzaklaşmak için arada sırada PiSi Linux ve Ubuntu dağıtımlarını kişisel bilgisayarımda sanal olarak barındırıyorum. Eskiden FireFox'u öve öve bitiremezdim ancak gelişen yapılar ve konjonktürle birlikte -belki bu iş içerisinde bir miktar da Microsoft'a duyduğum hayranlık ta olabilir- Microsoft Edge tarayıcısına geçmeye karar vermiştim. O Edge tarayıcısı şimdiki gibi Chromium tabanlı değildi ancak web engine'ı yine de kötü değildi. Arayüzü hala şu anki Edge'den daha iyi göründüğünü söyleyebilirim hatta. Genel belli başlı ağır başlılığı, kaynakları bir miktar fazla tüketmesi ve tükettiği kadar kaynağa iyi bir sonuç verememesi gibi belli başlı sorunlardan dolayı Edge projesi Chromium tabanına geçti. Aslına bakarsak Chromium tabanı da WebKit'ten türemiş bir web engine. WebKit open-source olarak Arora, Konqueror gibi Linux dağıtımlarının içerisinde önyüklü veya sonradan kurulan paketlerin motoru olarak kullanılıyordu. Google tabii ki çok akıllı bir adım atarak bu tarayıcıyı geliştirdi ve ortaya Chromium gibi bir engine çıkarttı. Bu engine sadece Edge tarafından da kullanılmıyor tabii ki. Opera, Yandex Browser gibi tarayıcılarda da popüler ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştı. Nasıl kullanılabiliyor diye sorarsanız şöyle özetleyeyim; WebKit bir open source lisansına sahip. GNU/GPL lisansı açıkça belirtiyor ki oluşturulan yazılım, temel aldığı yazılım gibi open-source, ücretsiz ve tekrar geliştirilmeye müsait olmak zorunda. Bu yüzden Microsoft zaten açık görüşlülüğünü ve diğer platformlarda Microsoft yazılımları felsefesini yeni CEO'su Satya Nadella ile çok iyi bir şekilde oturtmuş vaziyette.

"Microsoft <3 Linux" tweetiyle başlayan bu serüvende artık Microsoft Edge Linux işletim sistemleri için sunulmaya başlandı. Henüz DEV etiketine sahip sürüm adayımız aslında oldukça stabil ve düzgün çalıştığını söyleyebilirim. Tabii ki küçük kardeşi Chrome kadar RAM tüketmiyor hem Windows hem Linux'ta bunu açıkça belirtebilirim.

Microsoft Edge'i Nasıl Linux'a Kuruyoruz?

Aslında bunun için 2 farklı yöntem var. Bunlardan basit olanı ise şöyle; Microsoft Edge Insider sitesine giderek orada buluna *.deb ve *.rpm paketlerinden işletim sisteminize uygun olanını indirmektir. Deb paketler debian tabanlı olup, ubuntu, kubuntu, pardus, elementary, Linux mint, manjaro vb. gibi dağıtımlar için kullanılabilmektedir. RPM paketler ise SuSe Linux için kullanılabilmektedir.

Gel gelelim bu işi "Nasıl Çalışır?" felsefesiyle öğrenmek isteyenler için nasıl kurulur onu anlatalım. Hemen Microsoft's Linux Software Repository sayfasına gidiyoruz. Sitede belirtildiği gibi git ile paketimizi clone layıp sistemimize göre yapılandırıyoruz.

Neler Bekliyoruz?

Bu bir tamamen çıkmış kararlı bir sürüm olmadığından dolayı DEV etiketine sahiptir. Yazılım çalışırken hatarlarla karşılaşmanız olası ve normaldir. Karşılaştığınız hataları insider kanalından paylaşabilirsiniz.

Bazı son kullanıcı özellikleri ve servisleri tam anlamıyla açık değildir. Microsoft hesabınıza yada AAD hesabınıza henüz giriş yapamazsınız. Bundan dolayı henüz Windows veya başka bir platformdaki Edge ayarlarınız getirilemez.

Nasıl Hata Bildiririz?

Microsoft Edge üzerinde bulunan Send Feedback (Geribildirim Gönder) butonuyla hata bildirebilirsiniz. Bu seçenek ayarlar menüsü altında bulunmaktadır.

Ayrıca Microsoft Edge Insider forum on TechCommunity sayfasına bir başlık açarak bildirimde bulunabilirsiniz.

Ayrıca Twitter üzerinden @MSEdgeDev ile DM yoluyla iletişime geçebilir veya hatayı bildirir belgelerle birlikte bu kullanıcıyı etiketleyebilirsiniz.

Tanıtım Videosu ve Kapanış

Umarım siz de benim yaşadığım heyecanı yaşıyorsunuz. Biliyorum hiç biriniz Microsoft Edge kullanmıyor ancak bu vesile ile bir şans daha verebilirsiniz.

Görüşmek üzere :)

Comments (1)

hll | 2021-02-20 17:04:13

süper kardeş

Leave a Comment